بلاگ

سه اشتباه رایج و مهم سازندگان و ناظران در اجرای چاله و نبشی کشی آسانسور

یکی از قسمتهایی که معمولا مهندسین مجری و حتی ناظر ساختمان به آن توجه نمی کنند اجرای شاسی کشی باکس چاله آسانسور است. علت این عدم توجه نیز این است که چون اسانسور باید از اداره ی استاندارد تاییدیه بگیرد معمولا مهندسین روی اجرای ان نظارت کافی ندارند. ولی باید توجه داشته باشید که اداره ی استاندارد عملکرد صحیح اسانسور در حین کار را بازدید و تایید میکند حال انکه مباحثی چون جانمایی چاله آسانسور، نحوه صحیح نبشی کشی، جوشهای نبشی کشی و اجرای سقف چاله اسانسور در زمان اجرای اسکلت صورت میگیرد و مسئولیت نظارت بر اجرای صحیح آن نیز بر عهده ناظر و مجری ساختمان است.

اشتباه اول : جوش دادن نبشی های چاله آسانسور به میلگردهای تیرهای اطراف چاله:

در هنگام اجرای اسکلت بتنی باید قبل از بتن ریزی سقف هر طبقه صفحاتی را در کنار چاله اسانسور کار گذاشت، برخی اوقات مجری فراموش میکند تا این صفحات را کار بگذارد پس از اتمام اسکلت و زمانی که پیمانکار آسانسور برای اجرای اهن کشی میاید صفحه ای نیست تا شاسی ها را به آن جوش دهد. مشکلی که در اینجا پیش میاید این است که در اکثر مواقع پیمانکار محترم از نگهبان میخواهد هیلتی بیاورد. سپس با هیلتی روی تیرهای بتنی اطراف چاله آسانسور را سوراخ میکند تا میلگرد آن نمایان شود سپس نبشی های چاله آسانسور را به آن جوش میدهد. البته اگر این کار را انجام دهند که منت بر سر ما گذاشتند بعضا دیده شده دوستان پیمانکار ساپورت را از تیرچه های کنار چاله آسانسور میگیرند و ان هم از میلگرد ۶ بالایی خرپای تیرچه!( به عینه این مورد را دیدم !)

سوال: حالا اگر نبشی را به میلگرد تیر جوش دهند چه اتفاقی میوفته مگه؟؟!

جواب: اولا باعث تخریب تیر بتنی در آن مقطع می شود و تیر بتنی در ان مقطع خاص در برابر نیروهای برشی و خمش تضعیف شده و آسیب پذیر می شود.

دوما همانطور که میدانید میلگرد هایی که در داخل تیرهای بتنی وجود دارند از نوع میلگردهای A3 و یا A4 می باشند. این نوع میلگردها درصد کربنشان بالا و شکل پذیریشان پایین است. همچنین به دلیل بالا بودن درصد کربن جوش پذیری پایینی دارند و جوشهایی که به این میلگردها داده میشود شکننده هستند و در برابر بارهای وارده  به خصوص بارهای دینامیکی زمان بهره برداری آسانسور ممکن است اسیب پذیر بوده و بشکنند. شکستن جوشها باعث خارج شدن نبشی های اطراف چاله اسانسور از راستای خودشان می شود و وقتی یک نبشی از راستای خود خارج شود، سایر اجزای اسانسور نیز از تعادل خارج میشوند و مکن است اسانسور سقوط کند و همچنین در حین سقوط ممکن است بدلیل خارج شدن نبشی ها از راستاهای خودشان پاراشوتها عمل نکنند و اسانسور با سرعت زیادی سقوط کند. جالب است بدانید از این قبیل اتفاقات در ایران چند مورد رخ داده است. و باعث مرگ سرنشینان اسانسور شده است که علت انها کیفیت پایین جوش شاسی اسانسور بوده است. ناظرین و مجریان محترم توجه کنند حتی زمانیکه نبشی های اسانسور به پلیتهای کارگذاشته شده در کف جوش شده اند کیفیت و اجرای صحیح جوشها را بررسی کنند تا در اینده مشکلی برای جوش پیش نیاید.

 

سوال: اگر فراموش کردیم قبل از بتن ریزی اسکلت پلیتهایی را در اطراف آسانسور بگذاریم چه باید کرد؟

جواب: حتما باید با استفاده از دریل هیلتی، و بولت و چسب مخصوص صفحات را در جای مناسب کاربگذاریم و به هیچ وجه از میلگرد تیرها استفاده نکنیم.

 

اشتباه دوم: استفاده از موزاییک برای قالب بندی زیر دال سقف چاله آسانسور:

معمولا برای اجرای دال سقف چاله آسانسور تعدادی سپری روی تیرآهن های کلاف شده انتهای چاله قرار میدهند و سپس موزاییکهایی را روی این سپری ها به عنوان قالب زیرین قرار میدهند. و در ادامه دو ردیف مش میبندند و با جایگذاری لوله برای عبور سیمها بتن دال سقف را میریزند.

مشکلی که در این روش وجود دارد این است که بعد از گذاشتن موتور آسانسور بروی سقف چاله آسانسور، به دلیل سنگینی موتور سقف کمی خیز بر میدارد و ممکن است در اثر خیز برداشتن سقف موزاییکهایی که به عنوان قالب استفاده کردیم شکسته شده و به پایین سقوط کنند. و در همان زمان نیز تعمیرکار اسانسور روی سقف کابین باشد. که این اتفاق نیز بعضا مشاهده شده است و حتی موجب مرگ شخصی که روی کابین بوده شده است.

اشتباه سوم: عدم جایگذاری صحیح صفحات کنار چاله آسانسور:

این مشکل برای خودم پیش آمده و بارها در پروژه های مختلف دیدم که به علت عدم کارگذاشتن صحیح صفحات دور اسانسور عملا فحات بلا استفاده شده اند.

توجه شود یک اشتباه این است که در برخی موارد ورقها را داخل ستونهایی که بعضا در کناره های چاله اسانسور قرار میگیرد میگذارند یا در داخل ضخامت دال دور چاله که در هر صورت با مشکلاتی همراه است. مشکلی که در این موارد پیش میاید این است که همانطور که در شکل زیر میبینید در این موارد به خصوص هنگامی که بخواهیم پلیتها را داخل ستونها کار بگذاریم هر کاری کنید به احتمال زیاد اکثر این پلیتها داخل ستون میمانند و در سطح قالب (سطح ستون) باقی نمیمانند و معمولا ضخامت بتن روی آن زیاد میشود و نمیتوان بتن روی ان را تراشید و عملا صفحات بلا استفاده می شوند.

توجه شود که صفحات کنار چاله آسانسور باید به شکل زیر با فاصله کم از چاله و در لبه ی چاله آسانسور قرار گیرند. مطابق شکل زیر:

 

Share this post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *